joi, 3 mai 2012

Despre Vin


Despre Vin


        Istoria vinului începe în urmă cu mii de ani 
și se găsește în strânsă legătură cu istoria  agriculturii, bucătăriei, civilizației și chiar a umanității. În Europa dovezi ale producției de vin au fost descoperite de arheologi în siturile arheologice din nordul Grecie (Macedonia), datând de aproape 6500 ani. Aceste locații conțin, de asemenea dovezi  ale celor mai vechi resturi  de struguri zdrobiți din lume.
România are una dintre cele mai vechi tradiții în vinificație din lume, datand de aproape 6000 ani. Datorită verii fierbințși uscate, pământul românesc să dovedit a fi de prolific podgoriilor  de struguri. Încă din timpurile medievale, vinul a fost băutură alcoolica tradițională a românilor.


Vinul, acest "copil teribil" obținut din relația viței de vie cu soarele este o adevărată binecuvântare a naturii. Prin multitudinea componentelor și a numeroaselor sale principii nutritive, existente într-o armonioasă cumpănire, vinul, consumat rațional, este o sursă de energie, care poate conferi omului bună dispoziție, încantare, intelepniciune și extaz. Un strop de vin poate constitui un strop de viață adevărată ce poate amplifică bucuria de a trăi.
Această licoare sublimă își are contribtia să la dezvoltarea civilizației și a progresului, fiind un bun stimulent pentru cultură și un apreciat însoțitor al existenței umane.
Prof. Dr. Mircea Leonte

Strugurii sunt un rod al soarelui, iar plantarea și îngrijirea viței de vie sunt odihnă și plăcerile batranetei mele, care nu mă mai sătura de atâta desfătare.           Cicero

În Egip, vinul era considerat o băutură divină oferită de zeul Osiris, fiind caracterizat ca un medicament și o băutură fermecată de dragoste iar Talmudul ( Cartea sfântă a evreilor) îl consideră cel mai eficace dintre medicamente
Petronius spunea că vinul este viață iar Euripide îl consideră un leac pentru cei ce muncesc  mult. 
  March 18, 1976



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu