Tamaioasa Romaneasca, vin alb, singular in gama vinurilor aromate romaneste, este produs original in cel mai bun inteles al cuvantului. Se obtine din strugurii soiului cu acelasi nume, recoltati tarziu, motiv pentru care vinul apartine celor cu denumire de origine controlata, obtinut din struguri culesi la innobilarea boabelor. Bogatia in alcool, in extract sec nereducator, aciditate totala, zaharuri si modul cum acestea se armoniaza intre ele, fac ca vinul sa se prezinte ca un intreg, un tot in care nimic nu-i lipseste. Sub o frumoasa roba galbena stralucitoare, cu reflexe verzui sau aurii, in functie de trecerea anilor , se ascunde o licoare rar intalnita. Parfumul de busuioc si de fan proaspat adunat, la care se adauga o aroma deosebita de pere busuioace, ii confera, comparativ cu celelalte vinuri aromate, o distincta personalitate, calitate care justifica unitatea podgorie-soi-vin. Gustul sau este inimitabil sugerand un amestec de dulceata care aminteste de petalele de trandafir si de fragii de padure. Fiind un vin robust si cu o buna coloana vertebrala, la degustare produce o senzatie de plinatate si caldura. Usor astrigenta, sesizata uneori la vinul tanar, obtinut printr-o macerare-fermentare de lunga durata, nu-i diminueaza caracterul glisant si catifelarea. Pus in fata unei cupe de vin de Cotnari-Tamaioasa, consumatorul incearca un sentiment de autentica admiratie, iar specialistul ramane frapat si angajat in meditatie.
. Sauvignon Blanc este un vin alb, care se remarca printr-o fructuozitate ce inroureaza placut cavitatea bucala. Aroma sa discreta il particularizeaza intre vinuri asa zise neutrale, situandu-l la granita cu vinurile aromate. Este preferat ata ca vin tanar, cat si ca vin vechi, mai ales dupa pastrare de 6-12 luni in butelii de sticla, cand, alaturi de aroma proprie strugurelui, castiga si un buchet de o rara finete.