Grasa de Cotnari este un vin alb in mod natural dulce. Bine echilibrat din punct de vedere al indicilor fizico-chimici, vinul Grasa de Cotnari intruneste o serie de calitati care exprima, in mod fericit, conditiile de complex natural de la Cotnari, mai ales in anii cu favorabilitate buna si foarte buna. Cand este tanar are o culoare galben cu reflexe verzui, care poate ajunge si pana la culoarea aurului patinat, la care uneori pot aparea nuante chihlimbarii, asemanatoare culorii de toamna a frunzelor de vita. Aroma, datorta in mare parte unor substante produse de putregaiul nobil, aminteste de cea a caiselor uscate sau de cea a cerii de albine. Gustul, complex, pare facut din cel al miezului de nuca impletit cu dulceata stafidelor si cu o nuanta fina de migdale dulci. “Cel care bea din el simte o caldura generoasa care-i strabate trupul, o mare bucurie de viata si un avant cald si tineresc, ca si cum licoarea minunata i-ar fi strecurat in vine ceva din soarele arzator al acestor tinuturi.”
Se alatura produselor de patiserie si cofetarie .
Caracterul aromat al vinului se impune perfect in valoare daca este servit la o temperatura de 12-15 C.
Francusa este un
vin lejer, placut prin prospetime si sustinut de o buna aciditate. Culoarea galben-pai
si fructuozitatea vin sa intregeasca un produs singular in gama vinurilor
romanesti. Doritorii de un cotnari sec prefera Francusa inaintea oricarui alt
vin. Este ideal la carne alba si peste.
Selectionat de Cotnari : o impletire
in patru soiuri: Grasa, Feteasca Alba, Francusa, Tamaioasa Romaneasca. Grasa de
Cotnari contribuie cu zaharurile, Feteasca Alba cu finetea si fructuozitatea,
Francusa cu aciditatea si Tamaioasa cu aroma sa singulara. Se recomanda la
sfarsitul mesei, insotit de o felie de tort sau un produs de patiserie.