Busuioaca de Bohotin este un vin eveniment, cu o nota inedita, singular in gama vinurilor romanesti. Face parte din categoria vinurilor dulci mai putin existente in prezent in tara noastra. Este autentic in cel mai veritabil inteles al cuvantului. Nu poate fi comparat unul cu altul, pentru ca este un produs singular. Obtinut din soiul cu acelasi nume, soi foarte vechi, autohton, originar de la Bohotin, vinul are o croma(culoare) porfirie tipica, dar care uneori poate fi si roz sau roz-vinetie.
Aroma asemanatoare cu cea a strugurelui bine copt din care provine, se pastreaza aproape integral cand vinul este tanar. La o pastrare mai indelungata in butoaie de lemn, aroma de busuioaca se atenuiaza in favoarea unui buchet de invechire care paote acoperi partial sau in intregime aroma tipica a soiului. Tanar sau mai incarcat in ani, vinul Busuioaca de Bohotin este atat de placut incat ai impresia ca in el s-au adunat parte din parfumul florilor de podgorie impreuna cu caldura domoala a soarelui de toamna. Bogatia in alcool, zahar, aciditate, extract etc. si modul cum acestea se armoniaza fac ca vinul Busuioaca de Bohotin sa se prezinte ca un tot din care nimic nu-i lipseste. Gustul dulce, copios, vinul fiind de o originalitate distincta. Nuanta slaba de amarui, perceptibila uneori in postgust, contribuie substantial la ridicarea calitatii si autenticitatii vinului. Astrigenta, sesizabila uneori la vinul tanar, datorata unei maceratii-fermentatii de lunga durata, nu diminueaza caracterul de alunecare si nici onctuozitatea, totdeauna constante.
Merlot un vin remarcabil , rosu-intens, ce
impresioneaza prin armonia gustului, catifelat si ferm in acelasi timp.
Invechirea la sticla ii desavarseste caracterul, potentand aroma de fructe
negre de padure cu nuante incitante de condimente.
Recomandam
asocierea cu preparate din carne sau branzeturi fine.
Se serveste la
temperatura mediului ambiant.
Cabernet Sauvignon are personalitatea sa bine conturata,
specifica naturii biologice soiului din care provine, sustinuta si de
conditiile locului de producere. Cu o culoare rosie intensa, asemanatoare
cireselor negre, vinul atrage prin ansamblul particularitatilor organoleptice.
La degustare dezvaluie o vigurozitate si o coloana vertebrala extrem de ferma,
propri vinurilor rosii de mare tinuta. Putin cam dur si aspru cand este tanar,
prin maturare la butoi si apoi in butelii devine catifelat, fara sa-si piarda
din robustetea sa caracteristica. Are un gust plin, foarte placut, cu aroma sa
usor ierbacee asemanatoare parfumui de toporasi, cand este tanar, iar pe masura
ce se invecheste apar tot mai evidente nuantele usor caramelizate de ciocolata
amaruie, malt sau piele tabacita.
Feteasca Neagra, vin rosu
rubiniu, cu o nuanta, de multe ori apropiata de cea a ardeiului gras rosu, este
unul din vinurile rosii reprezentative ale centrului viticol Bohotin. El a
exercitat dintotdeauna o mare atractie pentru iubitorii unui vin rosu de
calitate. Cine il degusta simte nevoia sa ii atribuie toate calitatile. Cu o
anume asprime in tineretea sa, dupa o maturare de cateva luni in butoaie de
stejar, vinul impune printr-o catifelare si o plinatate remarcabila, la care se
adauga o placuta senzatie de alunecare in momentul consumului. Aroma, specifica
soiului, amintind de cea a prunelor uscate, este surprinzator de placuta si
usor de recunoscut. La degustare provoaca o senzatie deosebita de plinatete si
caldura, lasand, dupa inghitire un gust usor amarui, mult apreciat de
consumatori. Caracateristicile lui specifice, originalitatea sa distinctiva si
renumele traditional respectat, confirma ca vinul Feteasca Neagra de Bohotin
poate ocupa o pozitie de varf in gama sortimentala a vinurilor rosii romanesti.