joi, 14 iunie 2012

Chec Cu Vin Rosu Si Scortisoara (http://www.retetecalamama.ro)


Chec Cu Vin Rosu Si Scortisoara


Fara indoiala, checurile sunt unele dintre cel mai indragite retete de prajituri. Se potrivesc la micul dejun cu o cana de lapte, langa un ceai, o cafeluta, sunt perfecte pentru pachetelul celor mici, se pastreaza vreme lunga… ce mai incoace-ncolo, niciodata parca nu stii destule retete de chec! Ceea ce va propun azi este un chec cu vin rosu si scortisoara, unul dintre cel mai gustoase checuri pe care le-am gustat vreodata. Amreteta de chec de la mama… soacra (am modificat ceva fata de reteta ei , reducand considerabil continutul de praf de copt, prin schimbarea ordinii operatiilor si l-am “imbogatit” si cu o glazura) care la randul ei o are de la o prietena din copilarie, nemtoaica din satul banatean in care au crescut impreuna, in prezent stabilita in Germania; in fine, prietenia lor rezista si azi, inca mai schimba impresii si retete de prajituri, asa incat avem cu totii de castigat!
Chec cu vin rosu si scortisoara





Ingrediente:
  • 6 oua
  • 300 de grame de zahar
  • 200 de grame de unt
  • 300 de grame de faina
  • 170 de ml. de vin rosu sec, corpolent
  • 1 lingura de esenta de vanilie
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 1/2 de lingurita de praf de copt
  • 1 praf de sare
  • garnituri: ciocolata amaruie zdrobita, nuca taiata in bucati mari, fructe confiate – a caror greutate insumata sa nu depaseasca 200 de grame
  • glazura: 5 linguri de zahar pudra, 1 lingurita rasa de scortisoara, 30-40 de ml. de vin rosu
  • putin unt sau margarina si o lingura de faina pentru tapetat forma
Preparare:
Se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
Intr-un castron, se mixeaza galbenusurile si 150 de grame de zahar pana la obtinerea unui amestec cremos, apoi se adauga untul moale, in bucati (poza 1). Se incorporeaza cu mixerul untul in crema de galbenusuri (poza 2). Se adauga faina amestecata cu 1/2 de lingurita de praf de copt si adausuri dupa gust (poza 3), eu am pus nuca taiata in bucati, cicolata zdrobita si fructe confiate (ananas, caise si stafide), toate adausurile impreuna nedepasind 200 de grame. Se adauga vinul rosu (poza 4) , scortisoara si esenta de vanilie si se amesteca totul bine (poza 5). Separat, albusurile se bat spuma cu sarea, se adauga restul de 150 de grame de zahar si se continua sa se bata pana cand zaharul este complet dizolvat (poza 6).
Preparare Chec cu vin rosu si scortisoara 1
Compozitia cu galbenusuri, vin si unt se rastoarna peste albusurile spuma si se amesteca cu multa grija, numai cu miscari de jos in sus, cu o spatula lata sau cu telul in forma de para, astfel incat sa se piarda pe cat posibil mai putin din aerul acumulat in albusuri. Astfel, checul va creste frumos chiar daca are praf de copt foarte putin.
Preparare Chec cu vin rosu si scortisoara 2
Nu am forma mici pentru chec, tot ce detin sunt formele lunguiete in care coc si cozonaci, in dimensiune de 36 x 11 x 8 centimetri (L, l, h), asa incat intr-o astfel de forma am facut si checul. Daca aveti forme mai mici, puteti face 2 checuri din aceasta compozitie.
Asadar, se pregateste forma, ungandu-se cu unt sau margarina si apoi tapetandu-se cu faina.
Aluatul de chec se toarna in forma astfel pregatita si se niveleaza.
Preparare Chec cu vin rosu si scortisoara 3
Se da checul la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius (neventilat), la o inaltime situata la mijlocul cuptorului. Se coace 45-50 de minute (al meu a trecut testul scobitorii dupa 50 de minute fix, dar daca va cunoasteti cuptorul mai “nervos”, incepeti sa-l testati mai din timp).
Preparare Chec cu vin rosu si scortisoara 4
Dupa ce se raceste putin, se scoate checul din forma si se aseaza pe un gratar ,culcat pe o parte, ca sa se raceasca. In timp ce se raceste, se intoarce de cateva ori de pe o parte pe cealalta.
Intre timp, se prepara glazura, amestecand intr-un castron zaharul pudra cu scortisoara si cu atata vin, adaugat cate putin, pana se obtine o compozitie de consistenta unui aluat de clatite ceva mai grosut. Se glazureaza checul caldut cu aceasta glazura. (Se poate glazura si cu ciocolata topita sau se poate pudra pur si simplu cu zahar pudra).
Preparare Chec cu vin rosu si scortisoara 5
Dupa ce se raceste complet checul si se intareste si glazura, se taie in felii si se degusta cu incantare. Are un gust excelent, e pufos si cu o perfecta consistenta:
Preparare Chec cu vin rosu si scortisoara 6

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu